31 Ekim 2010 Pazar

Hotel Rwanda (2004)



Hotel Rwanda, 2004 yapımı baş rolünde Don Cheadle' nin olduğu bir Terry George filmi. Ruanda' daki iç savaş sırasında çalıştığı otele sığınan insanlara tüm gücüyle yardım eden bir adamın gerçek hikayesi.

Filmin her anında yüreğiniz parçalanacak öncelikle buna hazır olun, ağır bir dram yani. Üstelik bunların kurgu değil gerçek olduğunu bilmek mahvediyo insanın ruhunu, bir süre etkisinden çıkamayacağınız kesin..

SPOİLERzz.. 

Avrupalıların ülkeye gelip halkı vücut tiplerine göre gruplandırması sonucu Ruanda halkı ikiye bölünmüş ve birbirlerine düşmüşlerdir ve bu iç savaş tamamen bir katliama dönüşmüştür. Aslında bu iki farklı kabileye mensup insanlar yıllardır yan yana yaşayan insanlardır. Zaman içinde bu ayrım milliyetçiliğe dönüşür.

Başkahramanımız Paul (ki kendisine kahraman demek hiç abartı değil) bir otelde çalışmaktadır, kendisi bir Hutudur ve bir Tutsi ile evlidir. Avrupa ülkelerinin de gizliden desteğiyle ülkede yükselen Hutu ırkçılığı artık çığrından çıkmaya başlar ve Paul' ün ailesi dahil bütün Tutsiler korku içinde yaşamaya başlarlar.

yüzlerindeki korkuyu görebiliyo musunuz?


Bütün Tutsilerin evleri işaretlenir ve görüldükleri her yerde anında öldürülürler. Ülkenin kötü olan ekonomisi silah almaya imkan vermez, ancak Fransa' nın desteğiyle Çin'e binlerce pala sipariş edilir. Katliam bu palalarla gerçekleştirilir.

Katliamdan kaçabilen ya da bazı gönüllülerin yardımlarıyla kurtulabilen insanlar Paul' ün çalıştığı otele sığınırlar. Bütün çabalarına rağmen ne UN' dan ne başka bir ülkeden yardım gelmemektedir. Dünya, Ruanda' yı kaderine  terk eder. Bu çaresiz ortamda bir avuç insanın bu katliamdan kurtulmaya çalışır.

SPOİLERzz..   

Filmde Joaquin Phoenix' in oynadığı gazeteci şöle bişi söylüyor ' Buradaki görüntüleri yayınladığımızda insanlar bunları yemek yiyip haber izlerken görecekler ve vah vah ne kadar kötü, zavallı insanlar diyecekler sonra yemeklerine devam edecekler. ', evet hepimiz böyle yaptık maalesef çok yakın bir geçmişte sadece 1994 de yapılan bu soykırıma sadece vah vah dedik.



Bu filmi izlerken insanlığımdan utandım. İzleyin derim. Bir de soykırım hakkında daha fazla bişi okumak isteyenler şurayı tıklasın.

Kişisel Notum: 10/ 9




0 Comments:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...